Blog

2024 Webdesign Trends: Functionaliteit en Toegankelijkheid in Focus

In 2024 verschuift de focus in webdesign steeds meer naar functionaliteit en toegankelijkheid, waarbij vorm nog steeds belangrijk blijft maar niet langer de hoofdrol speelt. Webdesign is ge√ęvolueerd naar een multidisciplinair vakgebied waarbij niet alleen esthetiek, maar ook gebruikerspsychologie en prestatieoptimalisatie een cruciale rol spelen.

1. Functies zijn het belangrijkst

De kern van deze trend ligt in het cre√ęren van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht eventuele beperkingen. Dit betekent dat formulieren intu√Įtief moeten zijn ontworpen, teksten leesbaar moeten zijn op verschillende apparaten en dat afbeeldingen van beschrijvende alt-teksten moeten worden voorzien. Het ontwerpproces vereist een verschuiving in denkwijze, waarbij de focus niet langer alleen op visuele aspecten ligt, maar ook op functionele en inclusieve ontwerpelementen.

Een diepgaande verkenning van deze eisen en wensen brengt ons naar het gebied van digitale toegankelijkheid. Onze pagina over dit onderwerp biedt een schat aan praktische tips en een handige gids om te navigeren door de nieuwe wetgeving op dit gebied. Het naleven van deze richtlijnen zal niet alleen de gebruikerservaring verbeteren, maar kan ook juridische complicaties helpen voorkomen.

Kortom, webdesign in 2024 draait om het cre√ęren van websites die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook functioneel en toegankelijk voor een breed publiek. Door de nadruk te leggen op deze aspecten kunnen ontwerpers een betekenisvolle impact hebben op de online ervaring van gebruikers.

2. Ontwikkeling van Visuele Elementen

In voorgaande jaren was de video-header een veelgebruikte feature die de aandacht van bezoekers direct trok bij het betreden van een website. Het beeldvullende effect zorgde voor een onmiddellijke impact, vaak gepaard met een “wauw”-effect dat de algehele gebruikerservaring verbeterde. Echter, deze indrukwekkende visuele elementen hebben ook hun keerzijde.

Het inladen van een grote video-header kan aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van een webpagina. Traag ladende pagina’s hebben een negatieve impact op de gebruikerservaring en kunnen afleiden van de daadwerkelijke inhoud en navigatie van de website. Bovendien voldoet een video-header niet altijd aan de eisen van toegankelijkheid, vooral wanneer deze automatisch begint af te spelen. Dit maakt het een voorbeeld van vorm die boven functionaliteit wordt geplaatst.

In lijn met de trend waarin functionaliteit centraal staat, zien we in 2024 het einde van de video-header. Deze trend begon zich zelfs al af te tekenen in 2023. Door de nadruk te leggen op de nadelen op het gebied van prestaties, toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid, worden onze klanten bij Stuurlui vaak snel overtuigd dat dit niet de optimale keuze is.

Desalniettemin blijft video een belangrijk middel op websites om boodschappen over te brengen. In plaats van video’s automatisch af te spelen, tonen we ze als stilstaande beelden op de pagina, waardoor bezoekers zelf kunnen beslissen of ze de video willen bekijken. Een duidelijke afspeelknop maakt het voor bezoekers gemakkelijk om de video af te spelen wanneer ze dat willen.

3. Mobiele versie..

In de wereld van webdesign groeit de belangstelling voor mobiel gebruik gestaag. Het percentage bezoekers dat websites op mobiele apparaten bekijkt blijft jaar na jaar stijgen, waarbij sommige van onze klanten zelfs negentig procent van hun verkeer via mobiele apparaten ontvangen. Hoewel het concept van “Mobile First” alom wordt geprezen in de wereld van webdesign, zien we bij Stuurlui een tegenovergestelde trend opkomen voor 2024.

Traditioneel richt mobiel ontwerp zich vaak op essenti√ęle elementen zoals tekst en afbeeldingen, terwijl visuele details worden verminderd om afleiding te voorkomen en het gebruiksgemak te vergroten. Echter, bij het opschalen van een dergelijk “uitgekleed” mobiel ontwerp naar desktop, kan het resulterende desktopontwerp vaak saai en minder aantrekkelijk ogen. Daarom pleiten wij voor een benadering waarbij eerst het volledige desktopontwerp wordt gemaakt, om vervolgens te vereenvoudigen voor mobiel gebruik.

Ondanks dat mobiel ontwerp cruciaal blijft, zien we in 2024 een trend waarbij we teruggaan naar het ontwerpen voor desktop als eerste stap. Hierdoor kunnen we vanuit een compleet ontwerp met alle functionaliteiten en visuele elementen selecteren wat noodzakelijk is voor een effectieve mobiele gebruikerservaring.

Hoe complexer de navigatie, des te groter de uitdaging op mobiele apparaten. Het is van essentieel belang dat bezoekers in √©√©n oogopslag kunnen zien waar ze naartoe moeten op het beperkte scherm van een mobiel apparaat. Om deze reden organiseren we menu’s en bieden we keuzes stapsgewijs aan in submenu’s, waardoor de gebruikerservaring op mobiele apparaten wordt verbeterd.

Heb je vragen over de blog?
Neem dan contact op!

Heb je zelf misschien een idee over een blog wat met webdesign heeft te maken?
Of zijn er andere onderwerpen binnen het domein van webdesign waar je meer over wilt weten?
Laat ons dit dan weten!